Stiri

În atenția utilizatorilor ROMPOS,

Centrul Național de Cartografie a instalat o nouă stație GNSS permanentă, cu indicativul BUCR, în zona de nord a Bucureștiului, în proximitatea Centrului Național de Cartografie.
Astfel, a fost extinsă rețeaua de stații permanente ROMPOS în zona București-Ilfov, în scopul îmbunătățirii calității serviciilor de poziționare oferite. Decizia a venit ca urmare a creșterii numărului de utilizatori ai serviciilor ROMPOS în această zonă.
Coordonatele și modelul antenei stației GNSS permanente BUCR sunt disponibile pe platforma app.rompos.ro, în modulul Info RINEX (link https://app.rompos.ro/ro/pg/info-rinex-102/).
Înregistrările RINEX de la stația BUCR sunt disponibile începând cu data de 20.10.2023.
Pentru orice alte informații, Serviciul de Suport Tehnic ROMPOS vă stă la dispoziție prin live chat, telefon, WhatsApp sau e-mail.

? În luna octombrie s-a menținut trendul ascendent în ceea ce privește numărul de utilizatori ai serviciilor sistemului românesc de determinare a poziției #ROMPOS.
? Astfel, au fost înregistrați 4.185 de utilizatori activi.
? ROMPOS asigură poziționări precise în sistemul european de referință și coordonate ETRS89 și se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, (GNSS – Global Navigation Satellite Systems) incluzând GPS, Glonass și Galileo și pe rețeaua națională de stații #GNSS permanente (RNSGP).
? În luna septembrie, a crescut numărul de utilizatori ai serviciilor #ROMPOS.
? Astfel, au fost activi 4.088 utilizatori, mai mult cu peste 100 comparativ cu luna precedentă.
? ROMPOS este sistemul românesc de determinare a poziției, care asigură poziționări precise în sistemul de referință și coordonate european ETRS89.
? #ROMPOS se bazează pe sisteme de navigație prin satelit (GNSS – Global Navigation Satellite Systems) incluzând GPS, Glonass și Galileo și pe baza rețelei naționale de stații GNSS permanente (RNSGP).
? Specialiștii Centrului Național de Cartografie (#CNC) participă, astăzi, la Conferința Utilizatorilor #ESRI România. Ediția aniversară - ESRI împlinește 30 de activitate - se adresează organizațiilor care utilizează GIS-ul (Sistem de Informații Geografice).
? În cadrul conferinței au loc prezentări susținute de specialiști ai Universității din Salzburg, Austria - Departamentul Geoinformatică, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, cât și de experții ESRI.
? #GIS permite culegerea, gestionarea și analiza datelor spațiale și organizează informațiile geografice pentru a fi vizualizate utilizând hărți și imagini 3D, în conformitate cu cerințele unui domeniu aplicativ.
? Tehnologia GIS este utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: cartografia, managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, marketing, planificarea rutelor etc.
? În luna august, a scăzut numărul de utilizatori al serviciilor #ROMPOS.
? Astfel, au fost înregistrați 3.931 de utilizatori activi, cifrele fiind în concordanță cu tendințele generale ROMPOS.
? ROMPOS este sistemul românesc de determinare a poziției, care asigură poziționări precise în sistemul de referință și coordonate european ETRS89.
? #ROMPOS se bazează pe sisteme de navigație prin satelit (GNSS – Global Navigation Satellite Systems) incluzând GPS, Glonass și Galileo și pe baza rețelei naționale de stații GNSS permanente (RNSGP).
? În luna iulie 2023 a crescut numărul de utilizatori activi ai serviciilor #ROMPOS.
? 3.937 de utilizatori au accesat serviciile ROMPOS în luna iulie, față de 3.898 utilizatori înregistrați în luna iunie, cifrele fiind în concordanță cu trendul general ascendent privind utilizarea acestor servicii.
? ROMPOS este sistemul românesc de determinare a poziției prin care se asigură poziționări precise în sistemul de referință și coordonate european ETRS89.
? #ROMPOS se bazează pe sisteme de navigație prin satelit (GNSS – Global Navigation Satellite Systems) incluzând GPS, Glonass și Galileo și pe baza rețelei naționale de stații GNSS permanente (RNSGP).
? Centrul Național de Cartografie (CNC ) a participat, pentru al șaselea an consecutiv, la Noaptea Cercetătorilor Europeni.
? Peste 200 de persoane au trecut pragul standului #CNC și au fost interesate de activitățile desfășurate.
? Specialiștii #CNC au prezentat pasionaților de știință o nouă abordare asupra datelor 3D aeriene și terestre. Totodată, vizitatorii au observat geometria obiectelor – clădiri, copaci, zone urbane, printr-o redare fidelă a acestora în spațiul tridimensional.
? Una dintre atracțiile #NCE2023 a fost completarea chestionarelor puse la dispoziție de CNC. Astfel, participanții și-au verificat cunoștințele acumulate în cadrul prezentărilor susținute de specialiștii #CNC și au primit, drept recompensă, hărți și semne de carte personalizate.
? În luna iunie 2023, au fost înregistrați 3.898 de utilizatori activi ai Sistemului românesc de determinare a poziției (ROManian POSition Determination System – ROMPOS);
? ROMPOS este format dintr-o rețea de 75 de stații #GNSS (Sisteme Satelitare de Navigaţie Globală) permanente.
? Peste 20 de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universității "Transilvania" din Brașov au vizitat, miercuri, #CentrulNaționaldeCartografie (#CNC) pentru a învăța practic tehnicile fotogrammetrice și geodezice utilizate de specialiști.
? "Realizarea de true ortofotoplanuri pentru 320 de unități administrativ-teritoriale din mediul urban" și "Realizarea de produse cu camere fotogrammetrice și sisteme UAS" sunt două dintre proiectele derulate de CNC pentru care studenții au manifestat un interes special.
? Totodată, studenții au aflat mai multe informații despre Rețeaua Națională Gravimetrică a României, despre Sistemul Românesc de Determinare a Poziției, #ROMPOS și au participat la mai multe ateliere de lucru.
Pagina 1 din 3

Căutare

Contact

  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 16 21
  • +40 21 224 39 67 (ROMPOS)
  • cnc@ancpi.ro
  • Vezi harta